Makaleler

Gayri munsarif isimler

Arapçada bazı isimler sonlarına tenvin ve esre kabul ederken bazı isimler harf-i tarif almadıkları halde tenvin ve esreyi kabul etmez. Tenvin ve esre alan isimlere “munsarif” ; tenvin ve esre kabul etmeyen isimlere de “gayri munsarif” denilir. Ancak gayri munsarif olan isimler harf-i tarif aldıklarında veya başka bir isme muzaf olduklarında esre alabilirler.

Gayr-i munsarif isimleri 3 gurupta inceleyeceğiz: 1- Özel isimler 2-İsimler 3-Sıfatlar.

1- Özel isimler: Özel isimlerin hepsi gayri munsarif değildir. Gayri munsarif olanlar şunlardır: 1- “ هِنْدٌ  ” hariç bayan isimleri gayri munsariftir.

2- Sonunda müenneslik te’ si  (ة) bulunan erkek isimleri gayri munsariftir. Mesela: Hamza manasındaki  حَمْزَةُ ; Ubeyde manasındaki  عُبَيْدَةُ ; Talha manasındaki طَلْحَةُ  gibi isimler gayri munsariftir.

3- Sonunda elif ve fethalı nun “انُ  ” bulunan özel isimleri gayri munsariftir. Mesela: Adnan manasındaki عَدْنَانُ ; Süleyman manasındaki سُلَيْمَانُ ; Ramazan manasındaki رَمَضَانُ gibi isimler, gayri munsarif isimlerdir.

4- Özel yer isimleri gayri munsariftir. Mesela:  لُبْنَانُ ، مِصْرُ ، مَكَّةُ  gibi isimler gayri munsarif isimlerdir.

5- Arapça kökenli olmayan özel isimleri gayri munsariftir. Mesela: إِبْرَاهِيمُ ، إِسْمَاعِيلُ ، يُوسُفُ   gibi isimler gayri munsarif isimlerdir.

6- “fualu” “ فُعَلُ ” vezninde gelen özel isimleri gayri munsariftir. Mesela:  زُحَلُ ، زُفَرُ ، عُمَرُ gibi isimler gayri munsarif isimlerdir.

7- İki kelimeden oluşan özel isimlerdir. Mesela: بَعْلَبَكُّ ، حَضْرَمَوْتُ  ،  بُورْسَعِيدُ   gibi isimler gayri munsarif isimlerdir.

2- İsimler: İsimlerde gayri munsarif olanlar şunlardır:

1- Sonunda zaid elif-i memdude olan, yani sonunda kelimenin kök harflerinden olmayan elif-i memdude olan isimler gayri munsarif isimlerdir. Mesela: صَحْرَاءُ ، رُؤَسَاءُ ، أَوْلِيَاءُ   gibi isimler gayri munsarif isimlerdir.

2- “Müntehel cümul” sigasında olan isimler gayri munsarif isimlerdir. Müntehel cümul: İsmin ikinci harfinden sonra bir elif ve daha sonra iki ya da üç harf gelen cemi isimler demektir. Mesela:  مَدَارِسُ ، نَوَافِذُ ، جَرَائِدُ gibi isimler gayri munsarif isimlerdir.

3- Kelimenin sonunda, kök harflerinden sonra gelen elif-i maksurenin bulunduğu isimler gayri munsariftir. Mesela:   ذِكْرَى ، بُشْرَى ، كُبْرَى gibi isimler gayri munsariftir.

3- Sıfatlar: Sıfatlarda gayri munsarif olanlar şunlardır:

1- Müzekkeri أَفْعَلُ  , müennesi فُعْلىَ   vezninde olan ism-i tafdil sigası gayri munsariftir.

2- Müzekkeri أَفْعَلُ  , müennesi فَعْلاَءُ   vezninde olan renkler gayri munsariftir.

3-  Müzekkeri فَعْلاَنُ  , müennesi فَعْلَى   vezninde olan sıfat-ı müşebbeheler gayri munsariftirler.

4- فُعَالُ  ve مَفْعَلُ  vezninde olan üleştirme sayıları gayri munsariftir.

 

Konuyla ilgili örnekler (pdf) dosyalar

 


 

2011 Arapca okulu. www.arapcaokulu.com, Arapça YDS, Çeviri, Dilbilgisi, Tezler, İş Arapçası, Cv örnekleri, Harekeleme programı, Arap medyası, Kitap indir, karikatürler, Deneme sınavları
Powered by Joomla 1.7 Templates